Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ


Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη, σχετικά με το κλείσιμο των Ειρηνοδικείων στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας. Στην ερώτησή της η Βουλευτής επισημαίνει:
«Το Ειρηνοδικείο είναι το κατώτερο πολιτικό δικαστήριο. Σε αυτό δικάζονται σε πρώτο βαθμό οι ιδιωτικές διαφορές που αφορούν ποσά μέχρι 12.000€ ενώ παράλληλα εκδικάζονται αστικές διαφορές με όλες τις υπάρχουσες διαδικασίες (ασφαλιστικά μέτρα, τακτική διαδικασία, εκούσια διαδικασία κλπ) καθώς και με τη διαδικασία των μικροδιαφορών. Τα Ειρηνοδικεία είναι τα μόνα πολιτικά Δικαστήρια στα οποία ο οποιοσδήποτε ιδιώτης μπορεί να παρίσταται και να ενεργεί οποιεσδήποτε διαδικαστικές πράξεις χωρίς απαραιτήτως να έχει δικηγόρο. Όπως είναι γνωστό το Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει συστήσει ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση των Ειρηνοδικείων της χώρας. Βασικός στόχος είναι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας τους ώστε και καλύτερη να είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και ορθολογικότερη αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων να γίνεται. Προκειμένου να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα για την υλοποίηση του εγχειρήματος, όπως η ενδεχόμενη συγχώνευση ή κατάργηση των ανενεργών ή υπολειτουργούντων ειρηνοδικείων ή μετατροπή κάποιων εξ αυτών σε μεταβατικά, έχουν ζητηθεί από τους Προϊσταμένους των Πρωτοδικείων όλης της χώρας τεκμηριωμένες προτάσεις για το θέμα αυτό, στις οποίες θα λαμβάνεται υπόψη η δικαστηριακή ύλη, το ανθρώπινο δυναμικό, οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και οι συνθήκες προσβασιμότητας στις υπηρεσίες της Πρωτοδικειακής τους Περιφέρειας. Στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης συγκαταλέγεται και η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Κατούνας που λειτουργεί επί δεκαετίες αποδίδοντας σημαντικό δικαστικό έργο. Γύρω από το Ειρηνοδικείο Κατούνας έχει αναπτυχθεί δραστηριότητες που ενισχύουν την ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής και συμβάλουν στην εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της ενδοχώρας του Ξηρομέρου. Την αντίθεση του στη διακοπή λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Κατούνας έχει εκφράσει ήδη η Δημοτική Αρχή Ακτίου – Βόνιτσας με επιστολή της προς το Υπουργείο. Αντίθεση που έγκειται σε κοινωνικοοικονομικά δεδομένα για την περιοχή καθώς και στην συνεχιζόμενη αφαίμαξη των Υπηρεσιών από το αστικό κέντρο της περιοχής. Το ελάχιστο λειτουργικό κόστος της Υπηρεσίας, και η αναγκαιότητα της διατήρηση της, ώστε να εξυπηρετούνται οι Δημότες της Κατούνας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ενδοχώρας του Ξηρομέρου, αποτελούν δεδομένα για την επανεξέταση του θέματος με σκοπό την διατήρηση της Υπηρεσίας. Παράλληλα, επισημαίνεται στην επιστολή η ενδεχόμενη μεταφορά του Ειρηνοδικείου Βόνιτσας σε άλλη έδρα. Ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός στα πλαίσια της μείωσης του κόστους λειτουργίας της Υπηρεσίας (ενοίκιο, κοινόχρηστα κ.λ.π.). Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι η διατήρηση της Υπηρεσίας του Ειρηνοδικείου στην Βόνιτσα όπως αυτή λειτουργεί, ενεργώντας ο Δήμος για την στέγαση της σε Δημοτικό κτίριο. Ενέργεια που μπορεί να γίνει σε ένα βάθος χρόνου, κατα εκτίμηση ενός έτους ίσως και λιγότερο και αυτό, γιατί επιβάλλεται στην παρούσα χρονική συγκυρία η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Δήμου λόγω της εφαρμογής του Νόμου 3852/2010.»
Τέλος ερωτά το αρμόδιο Υπουργείο εάν προτίθεται να επανεξετάσει την αναγκαιότητα της διατήρησης του Ειρηνοδικείου Κατούνας για λόγους που έχουν σχέση με την κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, εάν είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο μεταφορά του Ειρηνοδικείου Βόνιτσας σε άλλη έδρα, στα πλαίσια της μείωσης του κόστους λειτουργίας της Υπηρεσίας και εάν προτίθεται το Υπουργείο να εξετάσει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, για στέγαση της Υπηρεσίας σε Δημοτικό κτίριο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου