Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Απίστευτες μεθοδεύσεις παράκαμψης του νόμου για την οπλοχρησία

Απίστευτες μεθοδεύσεις παράκαμψης του νόμου για την οπλοχρησία
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Στοιχεία για απίστευτες μεθοδεύσεις παράκαμψης ή και ακύρωσης του νόμου για την οπλοχρησία κατέθεσε στη βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ν/σ περί «Σύστασης Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».
Στην ομιλία του ο κ. Τσούκαλης μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Ως Δημοκρατική Αριστερά, είμαστε υπέρ, βεβαίως, του συγκεκριμένου νομοσχέδιου επί της αρχής και επί των περισσοτέρων άρθρων. Δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να αρνηθούμε οποιοδήποτε μέτρο αποσκοπεί στον αυστηρότερο έλεγχο της οπλοκατοχής, οπλοχρησίας και γενικώς διακίνησης των όπλων -είναι ένα θέμα το οποίο ζητάμε εδώ και πάρα πολύ καιρό- τη βελτίωση έως και την αναδιάρθρωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, αν και είμαστε για λόγους αρχής αντίθετοι στην ιδιωτική οπλοκατοχή, πολύ δε περισσότερο στην οπλοφορία και οπλοχρησία, διεκδικώντας, βεβαίως, για τον Έλληνα πολίτη ένα καθεστώς απόλυτης ασφάλειας μέσα από τις γενικότερες κοινωνικές αναδιαρθρώσεις.
Όμως, το πρόβλημα στη χώρα μας, δεν είναι η επάρκεια του θεσμικού πλαισίου, αλλά οι απίστευτες μεθοδεύσεις παράκαμψης ή και ακύρωσής του. Όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, ο συνηθέστερος τρόπος μη εφαρμογής ή και καταστρατήγησης και παράκαμψης των νόμων είναι η σκόπιμη παράλειψη συγκρότησης των δομών υποστήριξής τους».
Ο κ. Τσούκαλης παρουσίασε και κατέθεσε στη βουλή συγκεκριμένα στοιχεία για τις άδειες οπλοφορίας που εκδόθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εισαγγελικών αρχών.
«Το 2008 εκδόθηκαν συνολικά 378 άδειες, εκ των οποίων οι 232 δόθηκαν κατόπιν αρνητικών γνωματεύσεων του αρμόδιου εισαγγελέα και μόνο 146 με θετικές γνώμες.  Το 2009 εκδόθηκαν 448 άδειες με 338 αρνητικές γνωματεύσεις του εισαγγελέα και μόνο 110 θετικές. Ερώτηση και απορία: Αλήθεια, η παράληψη της αρνητικής γνώμης του εισαγγελέα πώς καλύφθηκε, κύριε Υπουργέ, από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Αστυνομίας;
Ακούστε επιπλέον τα άλλα αποκαλυπτικά. Από τις 826 άδειες οι 413, δηλαδή το 50% εκδόθηκαν στους τρεις Νομούς της Κρήτης. Ειδικότερα, δε, οι 222 ή το 27% στο Νομό Χανίων. Μάλιστα, αυτές οι 222 είχαν 179 αρνητικές γνώμες του εισαγγελέα. Τυχαίο; Δώστε την απάντηση. Την ίδια στιγμή στο Ηράκλειο εκδόθηκαν το ίδιο διάστημα 116 άδειες με 90 αρνητικές γνώμες του εισαγγελέα. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνης 75 άδειες, άκουσον-άκουσον, με 67 αρνητικές γνώμες του εισαγγελέα και μόνο 8 θετικές».

Καταλήγοντας ο κ. Τσούκαλης και απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό τόνισε: «Ερευνήστε, κύριε Υπουργέ, πόσες άδειες δεν δόθηκαν από τις κατά τόπους διευθύνσεις, αλλά εκδόθηκαν από τη Διεύθυνση Αττικής, ενώ αφορούσαν άλλους νομούς. Είναι κι αυτό ενδεικτικό. Κύριε Υπουργέ, δώστε τα στοιχεία, διερευνήστε, εξετάστε όλες τις άδειες εξ αρχής από ειδική επιτροπή και βεβαίως, τροποποιείστε το άρθρο 10 με την προσθήκη η άδεια να εκδίδεται κατόπιν σύμφωνης γνώμης του εισαγγελέα, όχι απλής γνώμης του εισαγγελέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου