Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Γιώργος Παπαναστασίου: Αναγκαία η θεσμική παρέμβαση του Υπουργείου για στήριξη του αγροτικού εισοδήματος

Δελτίο Τύπου
     Για θεωρητικές προσεγγίσεις των αγροτικών ζητημάτων, έλλειψη γενικότερου σχεδιασμού στον πρωτογενή τομέα παραγωγής αλλά και αδυναμία λήψης αποφάσεων για προβλήματα που απειλούν άμεσα την βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα μίλησε κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ζούμε Δυτικά» Γιώργος Παπαναστασίου.
   Απευθυνόμενος προς τον Κ. Σκανδαλίδη ο Γ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων υψηλής προτεραιότητας όπως η λειτουργία των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και στους τρείς νομούς της Περιφέρειας, η οποία κρίνεται για μια ακόμη φορά επισφαλής ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη ασφυκτική κατάσταση που έχει προκύψει από την επιβάρυνση των αγροτών μέσω ΦΠΑ, τιμολογίων ΔΕΗ, εισφορών ΕΛΓΑ κλπ.
   Ο Γ. Παπαναστασίου μίλησε επίσης για αδράνεια της κυβέρνησης σχετικά με το ζωτικής σημασίας πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ενώ παράλληλα ο ίδιος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού κατέθεσαν συγκεκριμένα ερωτήματα-προτάσεις για την  καλύτερη προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων, όπως η σύσταση μητρώου πιστοποιημένων αγροτών και η λειτουργία on line καταστήματος πώλησης αγροτικών προϊόντων με την συμμετοχή των αγροτικών συνεταιρισμών. Επίσης έθεσαν το ζήτημα της επέκτασης της ονομασίας ΠΟΠ «Ελιάς Καλαμών» και στις ελιές της Αιτωλοακαρνανίας.
   «Σίγουρα μπορούμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες» σημείωσε, «ωστόσο όμως για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη  η θεσμική παρέμβαση του Υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης, με μέτρα και αποφάσεις που θα στηρίζουν ουσιαστικά το αγροτικό εισόδημα, ενώ παράλληλα θα δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Είναι πρώιμο να μιλάμε για καινοτόμες δράσεις με θεωρητικό υπόβαθρο, τη στιγμή όπου για παράδειγμα οι αγρότες των νομών της Περιφέρειας αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα στην άρδευση των καλλιεργειών τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου