Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ερώτηση του βουλευτή Αιτ/νίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή προς την κα. Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα τον κίνδυνο που συντρέχει για την χώρα μας η κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες γειτνιάζουσες προς την Ελλάδα, κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής προς την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρπίλη.     
  Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει ότι, «άναυδη η ελληνική κοινωνία αλλά και όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις κρίσιμες στιγμές που βιώνει ο ιαπωνικός λαός από τον κίνδυνο επιδείνωσης των εξελίξεων στους πυρηνικούς σταθμούς Φουκοσίμα.  Επανέρχονται σε όλους εμάς οι μνήμες, οι συνέπειες και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την υπόθεση του Τσερνομπίλ. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα και ο ελληνικός λαός παρά το βαρύ οικονομικό κόστος από την εισαγωγή ενέργειας έχει σταθερά σταθεί αρνητικά στην προώθηση πυρηνικών αντιδραστήρων για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα».
 Ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνει ότι η πρόσφατη κρίση επαναφέρει στο προσκήνιο κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η ασφαλής λειτουργία παρόμοιων μονάδων παλαιάς τεχνολογίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να μας απασχολήσει η απόφαση γειτονικών μας χωρών και συγκεκριμένα της Τουρκίας, των Σκοπίων και της Αλβανίας να κατασκευάσουν παρόμοιους σταθμούς.  Ωστόσο άμεσα εξεταστέο και με ιδιαίτερη ένταση και εγρήγορση πρέπει να είναι το ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας της μονάδας στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας.
Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο κ. Κουρουμπλής ερωτά α) σε ποιο επίπεδο είναι οι επαφές και οι συνεννοήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διακοπή λειτουργίας παλαιάς τεχνολογίας πυρηνικών σταθμών; β) ποιες είναι οι πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διασφαλίζουν τεχνολογικά την μονάδα στο Κοζλοντούι; γ) ποια μπορεί να είναι η ενημέρωση που πρέπει να έχουμε ως κοινωνία για την ασφαλή διαφύλαξη των ραδιενεργών καταλοίπων; και δ) ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να αποθαρρυνθούν χώρες που βρίσκονται σε σεισμογενείς περιοχές γειτνιάζουσες με την Ελλάδα, στο να κατασκευάσουν νέους πυρηνικούς σταθμούς;
                                                                                   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου