Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Μωραΐτης Νίκος: 30 ΧΡΟΝΙΑ Ε.Ο.Κ. – Ε.Ε.- Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

Άρθρο του βουλευτή Αιτ/νιας του ΚΚΕ Μωραΐτη Νίκου για το αγροτικό ζήτημα

Τη χρονιά που διανύουμε κλείνουν 30 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην τότε Ε.Ο.Κ., σημερινή Ε.Ε. Τώρα ξέρουν, το ζούνε στο πετσί τους οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες που μας οδήγησαν οι πολιτικές της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. οι κοροϊδίες και τα ψέματα που μας έλεγαν τελείωσαν. Δεν βρίσκονται στον παράδεισο, δεν τρώνε με χρυσά κουτάλια οι αγρότες. Η αλήθεια είναι ότι δε μένει εισόδημα...

παρά μόνο χρέη, φτώχεια και ερήμωση της υπαίθρου.
Περάσαμε όλα αυτά τα χρόνια από την αγορά των εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που θα έκαναν ανάρπαστα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην πολιτική αρχικά των χωματερών, στην πολιτική των ποσοστώσεων, των προστίμων συνυπευθυνότητας, της εθελούσιας εγκατάλειψης, της αγρανάπαυσης, των πρόωρων συντάξεων, στο ξερίζωμα δυναμικών καλλιεργειών της χώρας.

Αυτή η πολιτική όλα αυτά τα χρόνια στόχευε και στοχεύει στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροκτηνοτρόφων από τη μια και από την άλλη στο μάζεμα γης και παραγωγής σε λίγα χέρια, σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, στους τσιφλικάδες.

Αυτό αποδεικνύεται με το ότι αυτή η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο για τη φτωχή αγροτιά. 23.000 αγροτικά νοικοκυριά βγαίνουν έξω από την παραγωγική διαδικασία κάθε χρόνο.

Ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα είναι η συρρίκνωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, η αντικτηνοτροφική πολιτική έχει μειώσει δραστικά την αυτάρκεια της χώρας σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα. Από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ο.Κ. έχουμε:

Στα πουλερικά από 104% στο 75%
Στο χοιρινό κρέας από 85% στο 38,5%
Στο βοδινό κρέας από 92% στο 78%

Επίσης έχουμε μείωση 63,5% των αγελαδοτρόφων παραγωγής αγελαδινού γάλακτος μέσα σε 10 χρόνια 2000 – 2010 από 12.042 σε 4.523 παραγωγούς.

Αυτή η αντιαγροτική πολιτική είχε στηρίγματά της τις αναθεωρήσεις της Κ.Α.Π., τις κατευθύνσεις του Π.Ο.Ε. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια με τον λεγόμενο έλεγχο υγείας που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2008 και υλοποιεί απαρέγκλιτα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πράγμα που έγινε και με την ενδιάμεσα αναθεώρηση που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2003 και εφάρμοσε με ευλάβεια η ΝΔ., που συνεχίστηκε με την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς. Για μια σειρά προϊόντα ζάχαρη, κρασί, οπωροκηπευτικά με τον καπνό όπως συνέβη εδώ στο νομό μας , με την πλήρη αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή και φθάσαμε στον αφανισμό της καπνοκαλλιέργειας και στην ερήμωση ολόκληρων περιοχών κατά κύριο λόγο φτωχών άγονων παραμεθόριων περιοχών.

Βέβαια ήταν ένα καλά στημένο σχέδιο, απαξίωσαν την τιμή του προϊόντος, την εμπορική αξία που συμμετείχε τα τελευταία χρόνια μόνο στο 5% των εσόδων που έπαιρνε ο παραγωγός. Επιδότηση 3 ευρώ, εμπορική τιμή μέσο όρο 15 λεπτά. Μια πολιτική μέσα από αυτό το σύστημα των επιδοτήσεων για να φθάνει φτηνό τσάμπα προϊόν στους εμπόρους, στους καπνοβιομηχάνους.

Σύνδεσαν όλη αυτή την προπαγάνδα με την αντικαπνιστική πολιτική στην Ε.Ε. Υποκρισία πρώτου μεγέθους στην ουσία ήταν αντικαπνική πολιτική γιατί η χώρα μας και πολύ περισσότερο η Ε.Ε. είναι ελλειμματική σε καπνά και εισάγει τεράστιες ποσότητες. Όλα αυτά έγιναν προς όφελος των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τσιγάρων και ιδιαίτερα εταιρειών των ΗΠΑ.

Και φθάσαμε σήμερα να γίνεται μια παραπέρα επίθεση στα εναπομείναντα εισοδήματα των καπνοπαραγωγών με την περικοπή και μεταφορά του 50% στον 2ο πυλώνα της ΚΑΠ. Βέβαια και τώρα η κυβέρνηση με την στήριξη των κομμάτων που έχουν ευαγγέλιο την ΚΑΠ, αλλά και τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ – ΓΕΣΑΣΕ – ΣΥΔΑΣΕ, τις ενώσεις όπως την ΕΑΣ Αγρινίου με το αζημίωτο βέβαια. Διαλαλούν ότι το μέλλον βρίσκεται στα φωτοβολταϊκά, λένε συνειδητά ψέματα. Ρίχνουν τους αγρότες, πρώην καπνοπαραγωγούς στα δόντια των τραπεζικών ομίλων με τα χαράτσια των επιτοκίων που θα φθάσουν στο 13%. Δίνουν τη μάχη για να πλουτίσουν 2 – 3 μονοπώλια των φωτοβολταϊκών και οι αντιπρόσωποι τους στην Ελλάδα.

Εδώ στο νομό τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης έχουν ένα λόγο παραπάνω να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες, πρώην καπνοπαραγωγούς για να κρύψουν τις τεράστιες δικές τους ευθύνες που σιγοντάρισαν την αντιαγροτική πολιτική Ε.Ε. και κυβερνήσεων που οδήγησε στο πετσόκομμα των επιδοτήσεων στα καπνά.

Η κυβέρνηση συνεχίζει το σίριαλ της κοροϊδίας με τα αγροτικά καλάθια ανά περιφέρεια. Όμως τα αγροτικά καλάθια που λανσάρει η κυβέρνηση όπως έκανε και στη Δυτική Ελλάδα δεν αποτελούν λύση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροκτηνοτρόφοι. Όσο ακολουθείται η ολέθρια πολιτική της κυβέρνησης , της Ε.Ε., της ΚΑΠ, του Δ.Ν.Τ. και του μνημονίου οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα οδηγούνται στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα και την ανεργία.

Η επίθεση σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν έχει τελειωμό, μετά την ενδιάμεση αναθεώρηση τα μέτρα υγείας για το διάστημα μέχρι το 2013. Έχουμε και την πρόταση της κομισιόν για το μέλλον της ΚΑΠ για την περίοδο 2013 – 2020. Με αυτή την πρόταση θα έχουμε τη χαριστική βολή στους αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες.

Και τα τρία σενάρια της κομισιόν στοχεύουν ξεκάθαρα στη δραστική μείωση των αγροτικών ενισχύσεων, στο άμεσο βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτικών νοικοκυριών. Αποσκοπούν επίσης στην πλήρη κυριαρχία των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, των νεοτσιφλικάδων.

Η Ε.Ε. διαχωρίζει τους αγρότες σε ενεργούς που θα επιδοτούνται και σε ανενεργούς που δεν θα επιδοτούνται. Βέβαια για αυτό το διαχωρισμό έχουν φροντίσει εδώ και καιρό και η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ με το μητρώο αγροτών υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. αφήνοντας έξω 273.000 εργατοαγρότες. Σύμφωνα με τις προτάσεις της κομισιόν οι αποσυνδεδεμένες στρεμματικές ενισχύσεις θα μειωθούν ακόμη περισσότερο από 52 ευρώ που είναι ο μέσος όρος, κάτω από 30 ευρώ. Αλλά θα εξακολουθήσουν να δίνονται ανεξάρτητα αν καλλιεργείται ή όχι το χωράφι. Αυτό το σενάριο που απ’ ότι φαίνεται θα ισχύσει συμφέρει αυτούς που έχουν μεγάλο κλήρο και θα μπορούν να αφήσουν ακαλλιέργητα τα χωράφια για να παίρνουν επιδοτήσεις. Σε μια χώρα που έχει αρνητικό ισοζύγιο στον αγροτικό τομέα αρκετά δις., που έχει διατροφική εξάρτηση και παράλληλα προβλέπεται η καθιέρωση της λεγόμενης πράσινης ενίσχυσης για όσους ενταχθούν σε διάφορα προγράμματα μόνιμα βοσκοτόπια, πράσινη κάλυψη και οικολογική αγρανάπαυση.

Όλα αυτά είναι αντικίνητρα για να μην παράγουμε προϊόντα, να μείνουν ακαλλιέργητα χωράφια που θα μπορούσαν να παράγουν προϊόντα ποιότητας για τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και οι νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα όπως το μητρώο αγροτών. Η κυβέρνηση ικανοποίησε ένα χρόνιο αίτημα των μεγαλοαγροτών αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των αγροτικών προϊόντων και αυτός ο νόμος έχει ξεκάθαρο στόχο το μάζεμα της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια. Διαχωρίζει τους αγρότες σε επαγγελματίες και νη επαγγελματίες. Είναι αυτοί που αύριο με την αναθεώρηση 2013 – 1020 θα θεωρούνται ανενεργοί, θα χάσουν βασικά δικαιώματα, επιδοτήσεις, ασφάλιση υγείας, σύνταξης, χαράτσια επιπλέον στον ΕΛΓΑ.

Ο νόμος για τον ΕΛΓΑ που το μετατρέπει σε ιδιωτικό φορέα αφού συνειδητά όλες οι κυβερνήσεις το οδήγησαν στην χρεωκοπία, αφού δεν έδιναν την κρατική χρηματοδότηση για χρόνια, αλλά τον οδήγησαν στο δανεισμό, στα υπέρογκα επιτόκια του τραπεζικού λησταρχείου.

Και σήμερα αυξάνει δραστικά την υποχρεωτική ασφαλιστική εισφορά, ενώ στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αυτή η εισφορά αυξάνεται 2%παραπάνω, αφού αυξάνεται η εισφορά στη φυτική παραγωγή από 35 στ τιμολόγιο πώλησης στο 4% επί της αξίας της παραγωγής και στην ζωική παραγωγή από το 0,50% στο 0,75% είτε πουλήσουν είτε όχι το προϊόν.

Ανοίγει τον δρόμο διάπλατα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις στις οποίες επιδοτεί το ασφάλιστρο. Υποβαθμίζει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ χτυπώντας τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, συρρικνώνοντας τα αγροτικά εισοδήματα. Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, τους συλλόγους στην κατεύθυνση χειραγώγησης του αγροτικού κινήματος, να ελέγχουν οι όποιες αντιδράσεις από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό από τους επαγγελματίες αγρότες που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους συλλόγους, στους συνεταιρισμούς. Σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς όλων αυτών που είναι θύματα αυτής της πολιτικής, που τους πετάνε έξω είναι οι εργατοαγρότες που τους οδήγησε στο ξεκλήρισμα η αντιαγροτική πολική, που μετατρέπει τους συνεταιρισμούς από ενώσεις των ανθρώπων σε ανώνυμες εταιρείες του κεφαλαίου.



Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα και στο νομό έχει αφήσει βαριά τα σημάδια της. Δεκάδες χιλιάδες καπνοπαραγωγοί έχουν μείνει χωρίς καλλιέργεια μετά την αποσύνδεση της παραγωγής από την επιδότηση.

Σήμερα και μετά τη μεταφορά του 50% των επιδοτήσεων των καπνών στο 2ο πυλώνα η φτώχεια έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις σε αυτούς τους αγρότες. Ιδιαίτερα σε παραγωγούς που είχαν μικρές ποσοστώσεις και ζουν σε άγονες ορεινές περιοχές του νομού Βάλτος – Ξηρόμερο.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ο νομός Αιτωλ/νιας είναι ο πρώτο νομός στην εκτροφή αιγοπροβάτων με 1.500.000 ζώα, με αυξητικές ς τάσεις. Μεγάλος είναι και ο αριθμός και στους τομείς της κτηνοτροφίας βοοτροφία – χοιροτροφία. Αγοράζονται δικαιώματα από περιοχές της Ηπείρου προς το νομό.

Έχουμε ενασχόληση των πρώην καπνοπαραγωγών με την κτηνοτροφία αφού έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα καλλιεργώντας κάποια πρώην καπνοχώραφα με κτηνοτροφικά φυτά, τριφύλλι – καλαμπόκι.

Η κτηνοτροφία εκτός από λίγες εξαιρέσεις κάποιων μεγάλων ομάδων παραμένει σε οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.

Ένα μεγάλο μέρος των κτηνοτροφών σε πεδινές περιοχές του νομού είναι νέοι κτηνοτρόφοι συγκριτικά με τις ορεινές άγονες περιοχές όπου έχουμε μεγάλους σε ηλικία κτηνοτρόφους. Έχουμε το μεγαλύτερο μέρος των νέων κτηνοτρόφων να έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα προγράμματα νέων αγροτών, σχέδια βελτίωσης και σήμερα να βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας των δανείων αλλά και από τις χαμηλές τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων γάλα, κρέας,. Αλλά και του μεγάλου κόστους παραγωγής, ζωοτροφές, πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, φάρμακα, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ. Τώρα σήμανση των ζώων, 5 ευρώ ένα ζώο. Με λίγα λόγια οι κτηνοτρόφοι του νομού όπως και όλης της χώρας είναι σε απόγνωση.

ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Η καλλιέργεια της ελιάς βρίσκεται μπορούμε να πούμε σε έξαρση τα τελευταία χρόνια. Αρκετά καπνοχώραφα έχουν φυτευτεί ελιές, ήρθαν να προστεθούν σε ένα μεγάλο αριθμό ελιών σχεδόν όλων των ποικιλιών επιτραπέζιων, πράσινης περιοχής Αγρινίου, καλαμών, χονδροελιές, όλες σχεδόν οι ποικιλίες λαδοελιάς.

Οι τιμές σε ελιές και ελαιόλαδο είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών στα όρια της φτώχειας.

ΒΑΜΒΑΚΙ – ΣΙΤΗΡΑ – ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ – ΕΣΠΕΡΙΟΕΙΔΗ

Οι βαμβακοπαραγωγοί στο νομό βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου. Πριν λίγα χρόνια καλλιεργούνταν 25.000 στρέμματα. Σήμερα έχουμε μείωση που φθάνει και το 80%, ο αφανισμός και αυτού του προϊόντος από τον νομό έχει σπρώξει νέα φτωχομεσαία στρώματα στο ξεκλήρισμα.

Ένα μέρος από τους πρώην βαμβακοπαραγωγούς στράφηκε στην καλλιέργεια καλαμποκιού αλλά και αυτοί οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση από το σκαμπανέβασμα των τιμών και το μεγάλο κόστος παραγωγής. Την ίδια τύχη έχουν και τα σιτηρά που καλλιεργούνται σε φτωχές άγονες περιοχές του νομού και συμπλήρωναν το εισόδημα για τους φτωχούς αγρότες αυτών των περιοχών.

Οι τιμές των σιτηρών είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα για τον παραγωγό χρόνια τώρα. Στο νομό υπάρχουν αρκετά στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή του Αχελώου ποταμού με όλες τις ποικιλίες εσπεριδοειδή, πορτοκάλι, μανταρίνι και λεμόνι. Και αυτοί οι παραγωγοί λόγου και του νέου κανονισμού της αποσύνδεσης της επιδότησης από την παραγωγή έχουν οδηγηθεί στο να αφήνουν την παραγωγή στα δέντρα γιατί δεν συμφέρει να τα μαζέψουν.


ΑΛΙΕΙΑ

Ολομέτωπη επίθεση με την εφαρμογή της κοινής αλιευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Δέχονται οι φτωχομεσαίοι ψαράδες του νομού βγαίνουν έξω από το επάγγελμα είτε με πρόωρες συντάξεις με την καταστροφή σκαφών απόδειξη είναι ότι στον Αμβρακικό κόλπο Βόνιτσα , Αμφιλοχία, Άκτιο έχουν μειωθεί κατά 70%. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Ιόνιο πέλαγος, Πάλαιρο, Αστακό, Μύτικα. Και στη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ

Σήμερα η φτωχομεσαία αγροτιά έχει αρκετή πείρα, ξέρει καλά ποιες πολιτικές οδήγησαν στο ξεκλήρισμα στην ερήμωση της υπαίθρου. Για αυτή την κατάσταση η ΠΑΣΥ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα από την ίδρυσή της την φτωχομεσαία αγροτιά. Είχε υποδείξει τους υπευθύνους που ληστεύουν το μόχθο, τον ιδρώτα των αγροτικών νοικοκυριών, τους τραπεζίτες, τους εμποροβιομηχάνους που με τις πλάτες των κυβερνήσεων μας οδηγούν στη χρεωκοπία, την καταστροφή.

Για αυτή την κατάσταση ευθύνεται η πολιτική που μεγαλώνει την ασυδοσία των μονοπωλίων που πωλούν πανάκριβα τους σπόρους, τα μηχανήματα, τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές εκτοξεύοντας στα ύψη το κόστος παραγωγής από τη μια. Ενώ από την άλλη οι εμποροβιομήχανοι αγοράζουν τσάμπα τα προϊόντα από τους αγρότες και τους βυθίζουν στη φτώχεια και τα πουλάνε πανάκριβα στα λαϊκά στρώματα κατατρώγοντας τα λαϊκά εισοδήματα.

Σήμερα μπροστά στην οικονομική καπιταλιστική κρίση, στην βαρβαρότητα του μνημονίου προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τα λαϊκά στρώματα για να περάσουν πιο εύκολα αυτή την αντιλαϊκή – αντιαγροτική καταιγίδα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που μας οδηγεί στη μόνιμη φτώχεια, εξαθλίωση, ανασφάλεια είναι αναγκαία η δημιουργία, η συγκρότηση ενός μετώπου αγροτών- εργατών – ΕΒΕ – νεολαίας – ανέργων απέναντι στα μονοπώλια, την Ε.Ε., τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που τα υπηρετούν. Απαιτείται αγώνας σύγκρουσης, ανατροπής των αντιλαϊκών πολιτικών, αγώνας για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας.

Δύο επιλογές υπάρχουν:

Ή συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάσταση, με αυτή την πολιτική της Ε.Ε., των κομμάτων του κεφαλαίου, των συμβιβασμένων ηγεσιών των αγροτών ζώντας σε μόνιμη φτώχεια και ανασφάλεια ή περνάμε στην αντεπίθεση.

Αυτό απαιτεί την ανασύνταξη, την ανάπτυξη του αγροτικού, του εργατικού κινήματος συνολικά για άμεσες διεκδικήσεις για συντονισμό του αγώνα για μια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Ένα πρώτο καθοριστικό βήμα είναι η στράτευση της φτωχής αγροτιάς με την ΠΑΣΥ. Το δυνάμωμα της σε δύναμη άσκησης πίεσης αλλά και σε δύναμη ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Η ΠΑΣΥ χρόνια τώρα εκφράζει τα συμφέροντα χιλιάδων φτωχομεσαίων αγροτών που στην πλειοψηφία τους είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες. Αντιπροσωπεύει τα χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά που τα εισοδήματά τους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η δημιουργία και ύπαρξη της ΠΑΣΥ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των αγώνων τα τελευταία χρόνια , με καθαρό πλαίσιο πάλης, διεκδίκησης που συγκρούονταν με την Ευρωκοινοτική και κυβερνητική πολιτική, με τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών. Ξεσκέπαζε τις αιτίες, τον πυρήνα της αντιαγροτικής πολιτικής που δημιουργούσε τα προβλήματα στη φτωχή αγροτιά. Δυσκόλεψε, καθυστέρησε σε ένα βαθμό την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Υπάρχει όμως το ερώτημα που βασανίζει χιλιάδες φτωχούς αγρότες γιατί δεν μπορέσαμε να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Βέβαια αυτή η σκέψη υπάρχει περισσότερο σε εκείνους που έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορεί αυτή η πολιτική να ανατραπεί με μια κινητοποίηση, με δυο συλλαλητήρια χωρίς να μπει στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Στο να μην υπάρχουν σοβαρά αποτελέσματα σε αυτούς τους αγώνες έπαιξαν ρόλο οι δυνάμεις που συναινούν. Υποστηρίζουν την ΚΑΠ η Τ.Ν. Διοίκηση. οι ξεπουλημένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος που παρότι η υπόληψη, η επίδραση τους έχει κατά πέσει στις συνειδήσεις, στα μάτια των αγροτών καταφέρνουν με νόθες εκλογές, συνέδρια και ελέγχουν την κατάσταση. Βάζουν πλάτη για να περάσουν αυτές οι αντιαγροτικές πολιτικές καταπνίγοντας με όλα αυτά τα μέσα που διαθέτουν κάθε φωνή ανυπακοής αντίστασης στο χώρο της αγροτιάς.

Η ΠΑΣΥ επιδιώκει:

Τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας που θα βασίζεται στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας που θα παίρνει υπόψη της τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας παράγοντας υγιεινά προϊόντα που θα προστατεύει το περιβάλλον. Μέσα από τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς που με τη συνένωση θα καταπολεμούν το μικρό, τον πολυτεμαχισμένο κλήρο, θα στηρίζονται από το δημόσιο αγροτικό τομέα τις κρατικές βιομηχανίες παραγωγής μέσων και εφοδίων, που θα αξιοποιούν την επιστήμη, την τεχνολογία με την κατασκευή έργων υποδομής που θα καταπολεμούν το κόστος παραγωγής, θα αξιοποιούν τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες τις δυνατότητες κάθε περιοχής με κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό της οικονομίας και στόχο τη λαϊκή ευημερία.

Για να το ξεκαθαρίσουμε η ΠΑΣΥ δεν είναι ούτε κόμμα ούτε παράταξη. Είναι πόλος συσπείρωσης αγροτικών συλλόγων, ομοσπονδιών, συνεταιριστικών ενώσεων, επιτροπών αγώνα. Στοχεύει στη δημιουργία την ανάπτυξη της λαϊκής συμμαχίας εργατών – αγροτών – μικροεπαγγελματιών- νεολαίας – γυναικών για την οικοδόμηση του αντιμονοπωλιακού – αντιιμπεριαλιστικού μετώπου.

Σήμερα αυτός ο δρόμος είναι πράγματι μονόδρομος για την φτωχομεσαία αγροτιά για την ανάπτυξη αγώνων για τη διεκδίκηση μέτρων για τις σύγχρονες ανάγκες των φτωχών αγροτικών νοικοκυριών.


ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

Μέτρα άμεσης ανακούφισης και προοπτικής για ανατροπή του μνημονίου και κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.

Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα βάρη της κρίσης και το χρέος που δημιούργησαν τα μονοπώλια και με την κρατική χρηματοδότησή τους.


Πολιτική μείωσης του κόστους για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις ΕΕ-ΠΟΕ.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Στήριξη του συνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων(ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ).

Κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατη σύνταξη στα 1120€. Επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες.

ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους, κάλυψη ελλειμμάτων του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και την κτηνοτροφική παραγωγή. Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και καμιά παρακράτηση στις επιδοτήσεις.

Κρατικό Φορέα Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής(αρδευτικά και στραγγιστικά έργα, ενέργεια, σχολεία, νοσοκομεία)

Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Καμιά αύξηση στην τιμή του ψωμιού. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια. Αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα στο 45%.

Δημόσια και δωρεάν επιστημονική στήριξη για τη γεωργική, κτηνοτροφική παραγωγή και αλιεία.

Κατάργηση όλων των κανονισμών και οδηγιών της ΕΕ που καταργούν αλιευτικά εργαλεία και ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες.

Να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις σε αγρότες-αγωνιστές που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας(ΟΕΚ), περιλαμβάνοντας και τους νέους μικρομεσαίους αγρότες-κτηνοτρόφους.

Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.

Οι αγώνες μας έχουν προοπτική

Η οριστική λύση που συμφέρει τους μικρομεσαίους αγρότες, συνολικά το λαό για τη διατροφή του, είναι οι ώριμες και αναγκαίες ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που παλεύουμε και διεκδικούμε, για έναν άλλο τρόπο παραγωγής με:

κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων(λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, ενέργεια, μηχανήματα κ.ά.) και προϊόντων άμεσης κατανάλωσης, ένταξη τους στον κεντρικό σχεδιασμό για την παραγωγή εγχώριων τροφίμων φτηνών και ποιοτικών, που θα καλύπτουν τις διατροφικές και άλλες ανάγκες του λαού.

Κατάργηση της καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης.

Συνεταιριστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής με τη δημιουργία και στήριξη παραγωγικών συνεταιρισμών μικρομεσαίων αγροτών, που θα ενοποιούν τις μικροϊδιοκτησίες στη μεγάλη συνεταιριστική, με κοινές καλλιεργητικές φροντίδες και συλλογή, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας καλύτερα τις παραγωγικές δυνάμεις, στην προοπτική της πλήρους μηχανοποίησής της και άμεσης σύνδεσης με τη μεταποίηση.

Δημιουργία κρατικού φορέα συγκέντρωσης και εμπορίου των αγροτικών προϊόντων.

Αυτή η προοπτική συγκρούεται με το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν. Όμως δεν έχουν να χάσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες από την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής παρά μόνο τα βάσανα και την καταστροφή τους.
xiromeronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου