Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Επιστροφή στο χωράφι

Τον ευρωπαϊκό Τύπο απασχόλησε η έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ για την επιστροφή στο… χωράφι
9/5/2011 7:10:00 πμ
Ρεπορτάζ με τον τίτλο «Η κρίση ωθεί τους Έλληνες σε επιστροφή στην ύπαιθρο» και φυσικά αναφορά στη σχετική έκθεση που παρουσίασε πριν λίγο καιρό η ΠΑΣΕΓΕΣ, φιλοξενεί στις σελίδες του το γερμανικό περιοδικό FOCUS.
 
Ειδικότερα, ο συντάκτής του Gerd Höhler, σημειώνει τα εξής (κείμενο μεταφρασμένο):
Η κρίση ωθεί τους ΄Ελληνες σε επιστροφή στην ύπαιθρο
Εδώ και δεκαετίες υπήρχε στην Ελλάδα μία καθαρή τάση:  Οι κάτοικοι μετακόμιζαν από τα χωριά τους (ύπαιθρο) στις πόλεις.  Τώρα,  που η χώρα έχει βυθιστεί στη μεγαλύτερη ύφεση μετά το
 β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο,  η μία επιχείρηση μετά την άλλη κατεβάζει ρολά και η ανεργία καλπάζει,  έχει αρχίσει η τάση φυγής να αντιστρέφεται:  όλο και περισσότεροι ΄Ελληνες,  οι οποίοι δεν έχουν καμία δυνατότητα να βρουν δουλειά στις πόλεις,  επιστρέφουν στα χωρά τους και ασχολούνται με τη Γεωργία και την Αλιεία.
Ο Στέργιος Μάνος γεννήθηκε στο Άστρος,  μια μικρή πόλη στις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου.  Σε ηλικία 10 ετών (το 1982) μετακόμισε με τους γονείς του στην Αθήνα και τελευταία δούλευε σα διευθυντής,  σε μία μεγάλη εταιρεία. Όμως από τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία άρχισε να έχει δυσκολίες.  «Δε χρειάστηκε να σκεφτώ πολύ λέει ο Στέργιος» αντί να ψάχνω για μήνες (αν όχι για χρόνια) μία καινούργια εργασία,  επέστρεψε ο 39χρονος πίσω στο Άστρος.  Εκεί διαθέτει ακόμα η οικογένεια ένα μικρό αγροτοτουριστικό συγκρότημα και 3 εκτάρια γής.  Μέχρι τώρα η γή αυτή ήταν χέρσα.  Σήμερα την καλλιεργεί ο Στέργιος με τη γυναίκα του και η Αθήνα δεν τους λείπει καθόλου.
Ξαναζωντανεύουν οι δεσμοί με τα χωριά
Πολλοί ΄Ελληνες σκέφτονται όπως το ζεύγος Μάνος.  Εγκαταλείπουν τις πόλεις και ξαναγυρίζουν στις ρίζες.  Περίπου ένας στους δύο κατοίκους της Αθήνας των 4 εκ. δε γεννήθηκε εδώ,  απλά μετακόμισε στην Αθήνα από την επαρχία.
Επίσης και άλλες μεγάλες πόλεις,  όπως η Θεσ/νίκη στο Βορρά,  η Πάτρα δυτικά και το Ηράκλειο στην Κρήτη οφείλουν την πληθυσμιακή τους έκρηξη (άρχισε τη δεκαετία του ΄60) στην εσωτερική μετανάστευση.  Οι πόλεις με τις καλύτερες δυνατότητες εκπαίδευσης,  τις μεγαλύτερες  επιλογές ελεύθερου χρόνου και τις δυνατότητες απασχόλησης,  τραβούσαν τον πληθυσμό κοντά τους.  Έτσι εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την ύπαιθρο και συσσωρεύτηκαν στις πόλεις.  Η σύνδεση με τα χωριά και την επαρχία ή τα νησιά άρχισε να χαλαρώνει και να περιορίζεται το Πάσχα και τις καλοκαιρινές διακοπές.  Τώρα όμως που δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας στο εμπόριο και τον τουρισμό σκέφτονται πολλοί έλληνες ότι κάπου υπάρχουν στο χωριό τους μερικά στρέμματα γής.  Χέρσα χωράφια άρχισαν να καλλιεργούνται και πάλι.  Σύμφωνα με μία στατιστική (μελέτη) της Ομοσπονδίας Αγροτών ΠΑΣΕΓΕΣ τα προηγούμενα δύο χρόνια περίπου 40.000 νέοι αγρότες δραστηριοποιήθηκαν στη Γεωργία.  Την τελευταία χρονιά σε επίπεδο χώρας η ανεργία αυξήθηκε από το 10% στο 15% και στη γεωργία αυξήθηκε η απασχόληση κατά 6,1%.
Με το Laptop  στα χωράφια
Σε ορισμένες περιοχές την τελευταία διετία ο αριθμός απασχολούμενων αυξήθηκε δυσανάλογα,  κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 14 και 44 χρόνων.  Στα νησιά του νότιου Αιγαίου αυξήθηκε κατά 55%,  στην Κρήτη κατά 31% και στα Ιόνια νησιά κατά 20%.  Το 95% των νεοεισερχόμενων δραστηριοποιούνται στη Γεωργία και την κτηνοτροφία και το 5% στην Αλιεία.
Οι περισσότεροι νεοεισερχόμενοι,  οι οποίοι άλλαξαν την καρέκλα του γραφείου ή το εργοστάσιο της πόλης για ένα χωράφι,  πρέπει να εκπαιδευτούν στο νέο τους επάγγελμα.  Για το λόγο αυτό τώρα η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει περισσότερες αρμοδιότητες (δουλειά).
Τι μπορώ να κάνω,  τι να καλλιεργήσω,  ποια είναι η ενδεδειγμένη λίπανση,  ποιά  φρούτα υπόσχονται καλύτερο εισόδημα;  Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.
Πολλοί νέοι αγρότες δραστηριοποιούνται στη βιολογική γεωργία ή ειδικεύονται στην εκτροφή σαλιγκαριών,  την καλλιέργεια  τρούφας και ροδιάς ή τη μελισσοκομία.  ΄Οσοι νέοι εγκαταλείπουν τις πόλεις είναι πολύ δραστήριοι και διψούν για μάθηση λέει ένας αξιωματούχος της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Εκτός απ΄ αυτό έχουν ένα πλεονέκτημα απέναντι σε ηλικιωμένους αγρότες:  Σχεδόν όλοι τους περιφέρονται με ένα Laptop και επικοινωνούν με e-mail.
ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου