Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ


Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας είναι εκρηκτική. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, προερχόμενοι στη μεγάλη...

..τους πλειοψηφία από χώρες που έχουν δεχθεί στρατιωτικές επεμβάσεις, βρίσκονται υπό κατοχή, σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους και τυραννικά καθεστώτα ή από χώρες όπου διώκονται για τις απόψεις τους, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα – αν και έχουν τελικό προορισμό άλλα κράτη της ΕΕ – εξαιτίας του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ της ΕΕ, χωρίς δικαιώματα, κάτω από απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες.

Οι συνθήκες ζωής τους στην Πάτρα, στην Ηγουμενίτσα, στο κέντρο και σε συνοικίες της Αθήνας αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες αυτής της σύγχρονης βαρβαρότητας.

Άλλοι πάλι, παρότι βρίσκονται και εργάζονται στη χώρα μας για πολλά χρόνια, δεν τους δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν ή να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου ή δεν πρόλαβαν τις ασφυκτικές προθεσμίες υποβολής των αιτήσεών τους.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οργιάζει σε βάρος των μεταναστών η «μαύρη» εργασία, οι εξευτελιστικές αμοιβές κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, η ομηρία από εργοδότες, η έκθεσή τους σε αντιμεταναστευτικούς μηχανισμούς και διάφορα εγκληματικά κυκλώματα.

Το βασικότερο είναι ότι μεγαλώνει η απελπισία και η δίκαιη αγανάκτηση των ίδιων των μεταναστών.

Η κατάσταση αυτή επιδρά καταλυτικά στη ζωή όλων των εργαζομένων – Ελλήνων και μεταναστών, που δε θέλουν να βλέπουν να γκετοποιούνται οι ήδη υποβαθμισμένες γειτονιές τους.

Ανησυχούν και προβληματίζονται για τη στοχοποίηση των μεταναστών, τη δράση ρατσιστικών ομάδων εναντίον μεταναστών αλλά και Ελλήνων που τους συμπαραστέκονται, που αντιδρούν στο να γίνουν οι γειτονιές ή οι ακριτικές πόλεις τους «εργαστήρια» εφαρμογής νέων κατασταλτικών μεθόδων και μηχανισμών.

Η κυβέρνηση, αντί να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να δώσει λύσεις αντίστοιχες με τη σοβαρότητα που έχει, επιλέγει την καταστολή, παρότι γνωρίζει ότι η καταστολή – εκτός του ότι είναι απάνθρωπη – είναι και αδιέξοδη.

Μέσα στα πλαίσια αυτής της πολιτικής αποφάσισε την δημιουργία «κέντρων κράτησης» των μεταναστών. Ένα από αυτά σχεδιάζεται να στεγαστεί στο στρατόπεδο Ψαρογιάννη στη Στάνο Αιτ/νιας.

Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στη δημιουργία κέντρων συγκέντρωσης και στο στίβαγμα εκατοντάδων μεταναστών σε τέτοιους χώρους και σε απάνθρωπες συνθήκες. Το πρόβλημα δεν είναι γεωγραφικό και οι ευθύνες όσων μέχρι σήμερα σιωπούσαν και σιγοντάριζαν αυτές τις πολιτικές είναι πολύ βαριές. Αυτοί που μέχρι τώρα έκαναν ότι δεν έβλεπαν και τοποθετούσαν το πρόβλημα εκτός γεωγραφικών ορίων των Δήμων και του Νομού είναι πλέον εκτεθειμένοι απέναντι στο λαό της περιοχής.

Μπροστά στην απαράδεκτη και ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο και για όλους τους εργαζόμενους κατοίκους της χώρας μας, το Κόμμα μας, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του προβλήματος έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης, που η υιοθέτησή τους αποκτά επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα. Αυτά είναι :

α) Η παύση της συμμόρφωσης με τον ευρωενωσιακό μηχανισμό του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, που κρατάει ομήρους στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και η παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε αυτούς, προκειμένου να μεταβούν νόμιμα και με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους,

β) Η άμεση παροχή ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων (πχ αυτών που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία),

γ) Η αποσύνδεση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από ένσημα και σύμβαση εργασίας, η χορήγησή της και στους ανέργους, η απλοποίηση των διαδικασιών και η διευκόλυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης,

δ) Η άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν οικογένεια ή έχουν δημιουργήσει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και επιθυμούν φυσικά να παραμείνουν.

Για αυτά τα μέτρα σας καλούμε να αγωνισθούμε. Γιατί θεωρούμε ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα τόσο των Ελλήνων όσο και των μεταναστών εργαζομένων και προσφύγων, ικανοποιούν δίκαια αιτήματα, είναι ρεαλιστικά και ώριμα να ληφθούν. Συμβάλλουν σε μια, έστω προσωρινή, διέξοδο στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος στη χώρα μας, το οποίο η κυβέρνηση – όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις – αναγνωρίζει και επικαλείται συχνά. Στο βαθμό που η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, θα φέρει και την ευθύνη για την παραπέρα όξυνσή του στην πορεία.

Τέλος το Κόμμα μας επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά το πασιφανές: Ότι όσο παραμένουν και οξύνονται οι αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και προσφυγιά, τόσο θα δημιουργούνται και θα γιγαντώνονται τα κύματα των πεινασμένων, εξαθλιωμένων και κυνηγημένων μεταναστών και προσφύγων, που θα αναζητούν στη μετανάστευση τη διέξοδο για να σώσουν τη ζωή τους. Οι αιτίες αυτές, που συνειδητά αποσιωπούνται ή υποβαθμίζονται, είναι η συνέχιση και η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις, οι υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις που εξαπολύουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ με τη συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων, η καταλήστευση του πλούτου των λαών από μια χούφτα μονοπωλιακές επιχειρήσεις.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου