Την τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Νηστευτού, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως υποδέχθηκε, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011 η Ιερά Μονή Μυρτιάς Τριχωνίδος. Την τιμία Κάρα υποδέχθηκε, εκ μέρους του απουσιάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Καλλίνικος Γεωργιάδης. Μετά την υποδοχή τελέσθηκε στο καθολικό της Μονής η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού. Το ιερό λείψανο που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγάθωνος θα παραμείνει στην Ιερά Μονή Μυρτιάς, μέχρι την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011, ενώ καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες.
Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 (Πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου) τιμάται η Σύναξις της εφεστίου και θαυματουργού ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μυρτιωτίσσης, της επονομαζομένης «Η Ελπίς των Απελπισμένων». Το πρωί της Κυριακής θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011
18:30’ μ.μ. Υποδοχή της τιμίας κάρας υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ
19:00’ μ.μ. Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011
07:00’ π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία
18:30’ μ.μ. Ακολουθία Εσπερινού
21:00’ μ.μ. Ακολουθία Μικρού Αποδείπνου και Θείας Μεταλήψεως
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011
07:00’ π.μ. Όρθρος – Πανηγυρική Θεία Λειτουργία – Λιτάνευση της Τιμίας Κάρας και της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Μυρτιωτίσσης
18:30’ μ.μ. Ακολουθία Εσπερινού
19:30’ μ.μ. Ομιλία από τον πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Παύλο Ντανά, ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Οι λογισμοί στην πνευματική μας ζωή» (Αύλειος χώρος Ι. Μονής)
21:30’ μ.μ. Ακολουθία Μικρού Αποδείπνου
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011
18:30’ μ.μ. Ακολουθία Εσπερινού – Ιερά Παράκληση της Παναγίας της Μυρτιωτίσσης
21:00’ μ.μ. Ακολουθία Μικρού Αποδείπνου
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011
07:00’ π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία
18:30’ μ.μ. Ακολουθία Εσπερινού – Ιερά Παράκληση της Παναγίας της Μυρτιωτίσσης
21:00’ μ.μ. Ακολουθία Μικρού Αποδείπνου
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011
07:00’ π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία
17:00’ μ.μ. Ακολουθία Ιερού Ευχελαίου
19:00’ μ.μ. Ακολουθία Εσπερινού
21:00’ μ.μ. Ακολουθία Μικρού Αποδείπνου
Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011
07:00’ π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία
18:30’ μ.μ. Ακολουθία Εσπερινού – Ιερά Παράκληση της Παναγίας της Μυρτιωτίσσης
21:00’ μ.μ. Ακολουθία Μικρού Αποδείπνου
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011
07:00’ π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία
11:00’ π.μ. Ιερά Παράκληση της Παναγίας της Μυρτιωτίσσης
20:00’ μ.μ. Ιερά Αγρυπνία
Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011
11:00’ π.μ. Ιερά Παράκληση της Παναγίας της Μυρτιωτίσσης
18:30’ μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός
21:30’ μ.μ. Ακολουθία Μικρού Αποδείπνου και Θείας Μεταλήψεως
Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011
07:00’ π.μ. Όρθρος – Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ
18:00’ μ.μ. Ακολουθία Εσπερινού – Ιερά Παράκληση της Παναγίας της Μυρτιωτίσσης
19:30’ μ.μ. Ομιλία από τον πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Λαυρέντιο Καρανάσιο, ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Αντίδραση στην ασέβεια της εποχής μας» (Αύλειος χώρος Ι. Μονής)
21:30’ μ.μ. Ακολουθία Μικρού Αποδείπνου
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011
06:30’ π.μ. Όρθρος – Θεία Λειτουργία – Κτητορικό Μνημόσυνο – Αναχώρηση Ιερού Λειψάνου
Εκ της Ιεράς Μονής Μυρτιάς
Η ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ «ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» ΜΥΡΤΙΑΣ
Η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς – Τριχωνίδας, με την πλούσια ιστορία της, την θαυματουργή και ιστορική Εικόνα της, τη μοναδική αρχιτεκτονική της, τις υπέροχες βυζαντινές και μεταβυζαντινές αγιογραφίες της και το κατανυκτικό περιβάλλον της αποτελεί βυζαντινό μνημείο μέγιστης αρχαιολογικής αξίας αλλά και ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ευρύτερης περιοχής.
Η Ιερά Μονή είναι κτισμένη σε μια μαγευτική τοποθεσία, με καταπληκτική θέα προς τον κάμπο της Μυρτιάς και την λίμνη Τριχωνίδα, στη μέση του παραλίμνιου δρόμου που συνδέει το Αγρίνιο με το Θέρμο. Έχει σχήμα τετράπλευρο και φρουριακή εξωτερική μορφή. Στο μέσο της ορθώνεται ελεύθερο το καθολικό, αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου.
Πληροφορίες για την ιστορία και την ίδρυση της Ιεράς Μονής αντλούμε από παλαιά κτητορική επιγραφή του έτους 1491, όπως επίσης αναφορές υπάρχουν σε περγαμηνό κώδικα του Μεγάλου Σπηλαίου του έτους 1634, σε γραπτή επιγραφή όπισθεν φορητής εικόνας της Παναγίας του έτους 1639, καθώς επίσης σε κώδικες και σημειώματα του αρχείου της μονής των ετών 1702, 1736, κ.λ.π.
Σχετικά με την προέλευση της ονομασίας «Ιερά Μονή Μυρτιάς» ο καθηγητής Ορλάνδος αναφέρει ότι προήλθε «λόγω της εν τη θέσει ένθα ιδρύθη, ευρέσεως θαυματουργού εικόνος της Παναγίας, κεκρυμμένης ποτέ εντός Μύρτου, ως τούτο συνέβη και δι’ άλλους Ναούς ή Μονάς της Παναγίας εις τας οποίας εικών αυτής κεκρυμμένη εντός μυρσίνης ή άλλου θάμνου εφανερώθη κατά θαυμαστόν τρόπον, γενομένη αφορμή κτίσεως Ναού ή Μονής εις τον τόπον ένθα ευρέθη» (Ορλάνδος 1961).
Όσον αφορά τον εικονογραφικό διάκοσμο του καθολικού, παρατηρούμε διάφορες περιόδους και καλλιτέχνες. Ο αρχικός Ναός διαθέτει αγιογραφίες κατά πάντα όμοιες προς αυτές των μνημείων του 11ου και 12ου αιώνα. (Αθ. Παλιούρας – Αναστ. Ορλάνδος). Επίσης σε μικρές επιφάνειες σώζονται αγιογραφίες του Ξένου Διγενή (1491 μ.Χ.). Η δεύτερη επέκταση του καθολικού φέρει αγιογραφίες του έτους 1539 (πιθανόν υπό του Φράγκου Κατελάνου). Ο νάρθηκας τέλος κοσμείται με αγιογραφίες του 1712, χαρακτηριζόμενες ως «θαύμα λαϊκής τέχνης».
Ο μεγάλος όμως και ατίμητος θησαυρός της Μονής είναι η θαυματουργή ιερά εικόνα της Παναγίας, της Μυρτιωτίσσης, η οποία φέρει την επιγραφή «Η ελπίς των απελπισμένων». Η Κυρία Θεοτόκος εικονίζεται κατά τρόπο που περιέχει δογματικό και θεολογικό βάθος.
Σε ένα χειρόγραφο κώδικα του 15ου αιώνος, που σχετίζεται με την επίσης θεομητορική Ιερά Μονή Προυσσού Ευρυτανίας, ο οποίος σώζεται στο μουσείο της Βενετίας, διαβάζουμε τα παρακάτω, που αφορούν την Ιερά και ιστορική Μονή της Μυρτιάς: «η δε Μονή αύτη της Μερτίας είναι εις μνήμην των Εισοδίων της Θεοτόκου, εν η εχρημάτισαν ποτέ άνδρες πεπαιδευμένοι και εις την αρετήν περιβόητοι, κείται δε προς νότιον μέρος του Πυρσού πλησίον της λίμνης της λεγομένης παρά των Μελετίω Κινίας, παρ΄ άλλοις Καλυδώνος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου