Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Εκπληκτικό! Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου ψηφίζει και μάλιστα ομόφωνα ό,τι εισηγείται η αντιδήμαρχος!!!

Δεν γνώριζε, γα παράδειγμα, ότι στην Παλαιομάνινα είναι σε εξέλιξη σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές, οι οποίες επιφυλάσσουν μεγάλες εκπλήξεις για την ιστορία της περιοχής, και για το λόγο αυτό… δεν επιχορηγήθηκαν!

Από τον
Δημήτρη Στεργίου*

    Διάβασα τις «απολογητικές» δηλώσεις της αντιδημάρχου Ξηρομέρου κυρίας Κωνσταντίνας Σαμαρά-Κουμανδράκη σχετικά με τις επιχορηγήσεις πολιτιστικών και άλλων συλλόγων της περιοχής  από το Δήμο Ξηρομέρου και με έκπληξη  σημείωσα μιαν επισήμανσή της...


       ...ότι δηλαδή «η εισήγηση για την επιχορήγηση των αθλητικών σωματείων ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο»! 
       Με εξέπληξε η επισήμανση αυτή διότι δεν περίμενα ποτέ ότι ένα ολόκληρο Δημοτικό Συμβούλιο θα ψήφιζε ομόφωνα ό,τι… εισηγείται μια αντιδήμαρχος! Διότι, μόνο το «μπαλάκι» αυτό μου δίνει την εντύπωση,  στη συγκεκριμένη, μάλιστα, αυτή περίπτωση, ότι όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου (και ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι των χωριών!) ζουν σε … άλλο Δήμο, σε άλλη περιοχή!
       Ο γράφων νόμιζε ότι πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θα γνώριζαν τουλάχιστον ότι στην Παλαιομάνινα, το μεγάλο κεφαλοχώρι του Δήμου Ξηρομέρου, διενεργούνται από το Δεκέμβριο του 2006 από Πανεπιστήμιο Αθηνών, με οικονομική μάλιστα ενίσχυση ενός μη… επιχορηγηθέντος για τις πολιτιστικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες πολιτιστικού σωματείου, μεγάλες αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη με σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάσθηκαν σε ειδική εκδήλωση και στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας! 
    Υπογραμμίζεται ότι οι αρχαιολογικές αυτές ανασκαφές είναι οι μοναδικές  στο Δήμο Ξηρομέρου! Αμ δε!
       Ύστερα, νομίζαμε ότι τα ίδια μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θα γνώριζαν από τα συνεχή και επίμονα υπομνήματα που έχουν υποβληθεί ότι ο χώρος αυτός των αρχαιολογικών ανασκαφών χρειάζεται να καθαρισθεί από τα χόρτα και τους θάμνους. Αμ δε!
         Ακόμα νομίζαμε ότι τα ίδια μέλη θα γνώριζαν ότι στην Παλαιομάνινα ιδρύθηκαν δύο μουσεία από ανακαινίσεις παλαιών λιθόκτιστων κτιρίων και ότι πρέπει να γίνουν μερικές ακόμα εργασίες για τα εγκαίνιά τους. Αμ δε!
        Τέλος, νομίζαμε ότι θα γνώριζαν, από τα ίδια υπομνήματα, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές πρωτοβουλίες για τη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης της Παλαιομάνινας (συνέχιση των πολιτιστικών εκδηλώσεων, ψηφιοποίηση του πολιτιστικού υλικού κλπ). Αμ δε!
        
     Κι επειδή νομίζαμε αυτά και πολλά άλλα, θα παραθέσω δύο «βίους αντίθετους» δύο Δήμων για να καταδειχθεί ποιος είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενίσχυση και αξιοποίηση του πολιτισμού.
       Λοιπόν, με τη συνδρομή του Δήμου Μούδρου της Λήμνου άρχισε πριν από καιρό αρχαιολογική ανασκαφή  από ομάδα Ελλήνων, Ιταλών και Αμερικανών αρχαιολόγων στη Λήμνο με επικεφαλής τον καθηγητή της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Νίκο Ευστρατίου. Η αρχαιολογική αυτή ανασκαφή έφερε στο φως τα απομεινάρια του παλαιότερου έως τώρα ανθρώπινου οικισμού στο Αιγαίο!.
         Ο Δήμος Ξηρομέρου, αντίθετα, με εξαίρεση την πρωτοβουλία του πρώην δημάρχου κ. Παναγιώτη Σταϊκου, ο οποίος στήριξε οικονομικά την έναρξη των αρχαιολογικών ανασκαφών, σφυρίζει… αδιάφορα, ενώ θα μπορούσε να επιτύχει αυτό το  εντυπωσιακό του Δήμου Μούδρου, διότι οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Παλαιομάνινα επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις για την ιστορία της περιοχής (θέατρο, νεκροταφείο, αγάλματα, επιγραφές, νομίσματα κλπ).
          Αυτοί, λοιπόν, είναι οι "βίοι… αντίθετοι" δύο Δήμων. Ο ένας συνέβαλε να αποκαλυφθεί ο αρχαιότερος οικισμός στο αιγαίο, ο άλλος να… αγνοεί προκλητικά μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά σε περιοχή του.
        Να είναι καλά όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου και να ψηφίζουν… ομοφώνως πάσα εισήγηση του δημάρχου ή της αντιδημάρχου.

        Για το αρχείο μας και, κυρίως, για «το εμπεδώσουν καλύτερα» τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου, παραθέτουμε το πλήρες κείμενο των δηλώσεων της κυρίας αντιδημάρχου:

«Αναφορικά με τις επιχορηγήσεις των πολιτιστικών συλλόγων και των αθλητικών σωματείων του δήμου μας , θέμα το οποίο συζητήθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο ήμουν εισηγήτρια και σε σχέση με ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο επιθυμώ να καταστήσω γνωστά τα παρακάτω: 

(1) Η εισήγηση για την επιχορήγηση των αθλητικών σωματείων ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. 

(2) Η αντίστοιχη για τους πολιτιστικούς συλλόγους είχε τη διαφωνία της αντιπολίτευσης λόγω της μη επιχορήγησης συγκεκριμένου συλλόγου της δημοτικής ενότητας Φυτειών και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. 

(3) Η επιλογή των πολιτιστικών συλλόγων που επιχορηγήθηκαν βασίστηκε στη διοργάνωση εκδηλώσεων την τρέχουσα χρονική περίοδο με τη συνεργασία ή υπό την αιγίδα του Δήμου. 

(4) Σύλλογοι οι οποίοι λόγω των παραπάνω κριτηρίων δεν συμπεριλήφθησαν στην απόφαση αυτή θα κριθούν στα πλαίσια έκτακτης επιχορήγησης η οποία θα γίνει από το αρμόδιο για τα πολιτιστικά θέματα Νομικό Πρόσωπο του Δήμου τον επόμενο μήνα. 

      Η σχέση με τους συνδημότες μου επιθυμώ να βασίζεται σε γερές βάσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατανόησης και ξεκάθαρου λόγου και η παροχή των πιο πάνω διευκρινήσεων σκοπεύει σε αυτήν τη κατεύθυνση, άλλωστε η Δημοτική Αρχή έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν κάθισε στην καρέκλα ούτε για να εκδικηθεί, ούτε για να αποκλείσει , ούτε για να τιμωρήσει κάποιους, προσφέρει τις υπηρεσίες της για να κάνει την καθημερινότητα καλύτερη, να βοηθήσει τους Συλλόγους να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμα αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου και στο μέτρο των δυνατοτήτων της να αναδείξει την Πολιτιστική της κληρονομιά».

(*Ο Δημήτριος Στεργίου γεννήθηκε στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας και είναι δημοσιογράφος)
xiromeronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου