Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Σπάνιο και ανατριχιαστικό κινηματογραφικό υλικό από την Κατοχή - Σοκ και δέος! (video)



ΠΡΟΣΟΧΗ! Το video περιέχει πολύ σκληρές σκηνές και καλό είναι να απομακρύνετε τα μικρά παιδιά από την οθόνη του υπολογιστή.



Είναι άγνωστο πόση ώρα θα χρειαστεί για να συνέλθετε από τις εικόνες που θα δείτε, αν όμως έχετε το κουράγιο, δείτε το μέχρι το τέλος, γιατί αξίζει τον κόπο.
Πρόκειται για αποσπάσματα από σπάνιο οπτικό υλικό, που συγκέντρωσε κρυφά και με κίνδυνο ζωής ο κινηματογραφιστής και πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Άγγελος Παπαναστασίου, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, έχοντας κρύψει τη μηχανή του μέσα στην καραβάνα συσσιτίου του, μια καραβάνα που είχε γίνει αναπόσπαστο καθημερινό εξάρτημα κάθε Έλληνα πολίτη κατά την έξοδό του από το σπίτι.
Το υλικό αυτό χρησιμοποιήθηκε και στη Δίκη της Νυρεμβέργης, ως πειστήριο για τον φονικό λιμό της κατοχικής Αθήνας.
Το 1978, οι υπεύθυνοι τού Πολεμικού Μουσείου, δανείστηκαν την ταινία από την κόρη τού Παπαναστασίου, Λουκία, για μία και μόνη προβολή. Πριν την επιστρέψουν όμως, αφαίρεσαν σημαντικό τμήμα τού υλικού (18′ από τα περίπου 45′), χωρίς να δώσουν πειστική εξήγηση. Όπως λέγεται, ο κύριος λόγος που «εξαφανίστηκαν» σκηνές από το υλικό, οφείλεται στο ότι σε κάποιες απ’ αυτές εμφανίζονται δωσίλογοι εν ώρα δράσης…
Αρθρο του/της: Χριστιάννα Λούπα

από: Palmografos.com - Σπάνιο και ανατριχιαστικό κινηματογραφικό υλικό από την Κατοχή - Σοκ και δέος! (video)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου