Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Πραγματοποιήθηκε η Παρουσίαση του βιβλίου «Η Υφαντική Τέχνη» στην Αθήνα


 

ΑΡΕΤΗ ΑΣΗΜΑΚΗ - ΡΟΚΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

       

Μέσα σε μια ιδιαίτερα ήρεμη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα,  με πολύ κόσμο, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του  βιβλίου: «Η Υφαντική Τέχνη στην Αιτωλοακαρνανία και την Ευρυτανία – καημός και νοσταλγία», της Αρετής Ασημάκη- Ροκά,  προχθές Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011, στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα, την οποία διοργάνωσαν   η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία και η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης…

ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ-PHOTOTSELIOS


     Ο χώρος της εκδήλωσης για τις ανάγκες της παρουσίασης ήταν κατάλληλα διαμορφωμένος με πανέμορφα υφαντά  και ενθουσίασε όλους τους καλεσμένους.
     Οι ομιλητές άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, με τον  συντονισμό  του καθηγητή Παναγιώτη Κοντού αναφέρθηκαν στο βιβλίο της Αρετής Ασημάκη- Ροκά τονίζοντας ότι πρόκειται για σπάνιο βιβλίο το οποίο διασώζουν γνώσεις για την Υφαντική τέχνη, υλικά, τεχνικές καθώς και την αισθητική ιστορία αιώνων.
       Ο Παναγιώτης Κοντός,  Καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος ΑΙ.ΠΟ.Ε είχε τον κύριο λόγο στο συντονισμό της εκδήλωσης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, προλόγισε την εκδήλωση και έδωσε το λόγο στους ομιλητές.
     Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Μόλλη Βότση, ποιήτρια, Πρόεδρο του Συλλόγου των εν Αθήναις Αγρινιωτών και στη συνέχεια μίλησαν:
-Η Κατερίνα Ζωγράφου-Κορρέ, Ομοτ. Καθηγήτρια Λαογραφίας Παν. Αθηνών η οποία ανέδειξε την αξία του έργου από λαογραφική άποψη.
-Η Χρυσούλα Σπυρέλη, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, ανέδειξε την υψηλή καλλιτεχνική αξία του βιβλίου και μας έμπασε με τη προβολή εικόνων στην ομορφιά της υφαντικής λαϊκής τέχνης που σιγά – σιγά σβήνει και χάνεται.
-Ο Μπάμπης Τσελεπής Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης, μίλησε με θερμά λόγια για το υπό παρουσίαση βιβλίο, αλλά και τη συγγραφέα του.
    -Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε η δημιουργός του βιβλίου Αρετή Ασημάκη- Ροκά, η οποία, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, αλλά και τους παρευρισκόμενους και τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας χώρος για να στεγαστεί και να διασωθεί η παραδοσιακή υφαντική Τέχνη.
       Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα DVD, με εικόνες από την τέχνη της υφαντικής, από το ξεκίνημα με τον κούρο των γιδοπροβάτων, τη ρόκα, το αδράχτι, τον αργαλειό, μέχρι τα υφαντά που κάλυπταν τις ανάγκες της ενδυμασίας και του σπιτιού.
     Στο τέλος προσφέρθηκαν γλυκά και αναψυκτικά από τους διοργανωτές σε όλους τους παρευρισκόμενους και έτσι «γλυκά» έκλεισε η παρουσίαση στην Αθήνα!



    Ήταν εκεί: Ο Αιδεσιμώτατος πρωθιερέας του Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιά  Βασίλης Πόπης,   οι Βουλευτές: Ανδρέας Μακρυπίδης, Κώστας Καραγκούνης, Πάνος Κουρουμπλής, ο π. Υπουργός Λευτέρης Βερυβάκης, ο Π. Βουλευτής Παναγιώτης Δελημήτσος,  ο καθηγητής πανεπιστημίου Γρηγόρης Κωσταράς, ο ειδικός σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου Δημήτρης Αρβανίτης, ο Δ/ντής της Καρδιολογικής κλινικής ΝΙΜΙΤΣ Γιατρός Χάρης Παπαϊωάννου, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεοφανοπούλου-Κοντού Δήμητρα, ο δημοσιογράφος Κώστας Τσιάκαλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου Κώστας Μπαλωμένος, ο  δημοσιογράφος ποιητής Στέφανος Μεσσήνης,  ο Πρόεδρος της βελανιδιάς Σπύρος Φυσελιάς, ο Καθηγητής Συγγραφέας Γιάννης Δημητρούκας, ο συγγραφέας-αντιστράτηγος ε.α. Νίκος Κολόμβας, ο Πρόεδρος του Πνευματικού κέντρου Ρουμελιωτών Γιώργος Κουβέλης, από την ΠΑΝΣΥ ο Βασίλης Μπουρνάζος, οι συγγραφείς Χρήστος Κορέλας, Μπάμπης Κουβέλης και Πάνος Λαζαρόπουλος, ο εκπαιδευτικός και σχολικός σύμβουλος Πέτρος Μπερερής, οι οικονομολόγοι:  Γιάννης Παυλάκης, Ελένη Ατματζίδου,   ο εκδότης του Περιοδικού «η Δάφνη» Ναυπακτίας Μεντζάς Μάρκοςαπό το Σύλλογο Κωνωπίνας ο Γραμματέας Θεόδωρος Χολής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κατούνας Βαγγέλης Κουτιβής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπέλου Γιώργος Τσέλιος, από την Ξηρομερίτικη Εταιρεία ο Γιώργος Μπαρμπαρούσης, Γιώργος Κουβέλης, Χρήστος Γαζέτας, ο δικηγόρος Σωτήρης Στούπας,  ο νομικός και αντιπρόεδρος της ΑΙΟΠΕ, Μιχάλης Κοτίνης,  ο εκδότης της εφημερίδας «Αιτωλοακαρνανικός Τύπος» Ηλίας Ζαπαντιώτης, κ.α.











ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΕΡΥΒΑΚΗΣ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΕΡΥΒΑΚΗΣ - ΑΡΕΤΗ ΑΣΗΜΑΚΗ -ΡΟΚΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ (ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ)

ΒΑΓΓΕΛΗΣ  ΚΟΥΤΙΒΗΣ - ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΠΥΡΕΛΗ 
 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ(ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΚΑΤΟΥΝΙΩΤΩΝ) - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ (ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ)

Η Χρυσούλα Σπυρέλη, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας


Η Κατερίνα Ζωγράφου-Κορρέ, Ομοτ.Καθηγήτρια Λαογραφίας Παν. Αθηνών 





Μόλλη Βότση, Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις Αγρινιωτών

Ο Μπάμπης Τσελεπής Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης. Ξ.Ε.ΛΟ.Τ.
Ο Παναγιώτης Κοντός,  Καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος ΑΙ.ΠΟ.Ε























ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ο Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΕΛΕΠΗΣ
Η Χρυσούλα Σπυρέλη, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου