Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Επιθέσεις ακροδεξιών κατά μεταναστών στο σημείο της δολοφονίας του 44χρονου

Έκρυθμη ήταν το βράδυ της Τρίτης η κατάσταση στην περιοχή όπου δολοφονήθηκε τα ξημερώματα ο 44χρονος άνδρας, καθώς ομάδες ακροδεξιών επιτέθηκαν σε μετανάστες που κατοικούν στην περιοχή και τους προπηλάκισαν ενώ προκάλεσαν και φθορές σε κατοικίες και καταστήματα. Έκλεισαν οι δρόμοι· στο σημείο βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Στο σημείο της δολοφονίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μερικές δεκάδες άτομα που ζητούσαν να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δράστες.

Συγκεντρώθηκε ακόμη αριθμός ακροδεξιών οι οποίοι επιτέθηκαν σε διερχόμενους μετανάστες ή σε άλλους που κατοικούν στα γύρω στενά και διατηρούν καταστήματα.

Ομάδα ακροδεξιών καταδίωξαν μετανάστη μέχρι την κατοικία του στην οδό Αλίτσης, έσπασαν την είσοδο της πολυκατοικίας και προκάλεσαν φθορές σε διαμέρισμα. Η κατάσταση ηρέμησε μετά από παρέμβαση αστυνομικών.

Ακόμη, ένα άτομο συνελήφθη για τις φθορές που προξένησε σε κατάστημα που ανήκει σε αλλοδαπό στην οδό Χέιδεν. Έγινε επίσης και μία πρσαγωγή για το ίδιο περιστατικό.

Οι ακροδεξιοί απέτρεπαν στα τηλεοπτικά συνεργεία να καταγράψουν εικόνες και φώναζαν συνθήματα κατά των δημοσιογράφων. Προσπάθησαν ακόμη να προσεγγίσουν κτίρια που βρίσκονται υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές, αλλά εμποδίστηκαν από την Αστυνομία.

Λόγω της συγκέντρωσης έκλεισε η οδός 3ης Σεπτεμβρίου, από την Μάρνης και πάνω και η Ηπείρου από την Αριστοτέλους.

Στο σημείο βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ο 44χρονος άνδρας δολοφονήθηκε στις 5 τα ξημερώματα της Τρίτης στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου.

Ο άτυχος άνδρας κατευθυνόταν σε πάρκινγκ όπου βρισκόταν σταθμευμένο το αυτοκίνητό του προκειμένου να μεταφέρει την ετοιμόγεννη σύζυγό του στο μαιευτήριο. Στα χέρια του κρατούσε μία βιντεοκάμερα για να μαγνητοσκοπήσει τη γέννηση του δεύτερου παιδιού του.

Έστριψε στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου και αμέσως τον ακινητοποίησαν τρεις άντρες. Με την απειλή μαχαιριού του ζήτησαν να τους δώσει τη βιντεοκάμερα. Εκείνος φαίνεται ότι αντιστάθηκε και τότε οι δράστες τον μαχαίρωσαν τουλάχιστον τρεις φορές στην πλάτη, στα χέρια και το λαιμό.

Οι δράστες, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν τρεις, άρπαξαν τη βιντεοκάμερα και τράπηκαν σε φυγή.

Ομόθυμη καταδίκη

Τη δολοφονία του άνδρα καταδίκασαν όλα τα πολιτικά κόμματα.

Για «ανατριχιαστικό συμβάν» μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, επισημαίνοντας δε ότι είναι «άδικο και μονομερές» να επιρρίπτεται η ευθύνη στην έλλειψη αστυνόμευσης.

Συνεργασία πολιτείας και τοπικής αυτοδιοίκησης σε μέτρα για την προστασία των πολιτών ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Ο Δήμος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος και διαθέσιμος να συνεργαστεί με την Αστυνομία σε μικτές περιπολίες και το βράδυ.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΑΔΑ υπογραμμίζει ότι από τα μέσα του 2010 υλοποιείται ειδικό σχέδιο αστυνόμευσης του κέντρου και των γύρω περιοχών, το οποίο εκπονήθηκε στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής 2010-2014. Στο σχέδιο συμμετέχει μεγάλος αριθμός αστυνομικών, από διάφορες Υπηρεσίες, ο οποίος συντονίζεται από ειδική ομάδα αξιωματικών της ΓΑΔΑ.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία μίλησε για εικόνα διάλυσης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και για έλλειμμα οργανωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση «να πάρει επειγόντως μέτρα προστασίας της λαϊκής οικογένειας που δοκιμάζεται και από την όξυνση μίας πολύμορφη εγκληματικότητας». Καταδίκασε δε τις επιθέσεις «των τραμπούκων της 'Χρυσής Αυγής' για τις επιθέσεις και τους ξυλοδαρμούς στο κέντρο της Αθήνας».

«Είναι ηρωισμός να ζεις σε κάποιες περιοχές της Αθήνας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ζητώντας «να απαλλαγούμε από όλους αυτούς [που έκαναν τα εγκλήματα] για να σώσουμε τον Έλληνα πολίτη».

Πρωτοβουλίες για την προστασία των πολιτών ζήτησαν τέλος η Δημοκρατική Συμμαχία και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου