Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.
κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή με θέμα την  κατάθεση στη Βουλή των ονομάτων που μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης καθώς επίσης και έλεγχο του πόθεν έσχες των χρημάτων αυτών

Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, με θέμα τον έλεγχο των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών που μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό την περίοδο της σημερινής κρίσης καθώς επίσης και έλεγχο του πόθεν έσχες των χρημάτων.  
Ο κος Κουρουμπλής ανέφερε ότι «Η εμπέδωση του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης απαιτείται ως βασική προϋπόθεση και απαραίτητος όρος επιτυχίας της Κυβερνητικής πολιτικής για να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη περί της αναγκαιότητας των μέτρων που προτίθεται να λάβει. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι αγωνιζόμαστε έστω και τώρα, ώστε τα βάρη που προκύπτουν από την οικονομική κρίση να κατανέμονται αναλογικά και δίκαια προς όλες τις κοινωνικές ομάδες. Προς μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι ορισμένοι Έλληνες «πατριώτες», στο βωμό του αυστηρά προσωπικού τους συμφέροντος, απέσυραν τις χρηματικές τους καταθέσεις από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις μετέφεραν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Η ελληνική κοινωνία βιώνει την περίοδο αυτή ένα φοβερό μαρτύριο κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Τη στιγμή αυτή που η πατρίδα μας δοκιμάζεται ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, υπάρχουν Έλληνες που επωφελούμενοι της κρίσης των τελευταίων δύο χρόνων μετέφεραν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας για να αποφύγουν την κρίση και διεκδικούν συγχρόνως να αποτελούν μέρος μιας «αναμάρτητης» μελλοντικής  ελίτ αυτού του τόπου.
Αυτές λοιπόν τις κρίσιμες στιγμές, η έγκυρη πληροφόρηση και η έγκαιρη ενημέρωση αποτελούν εθνική υπόθεση διότι δικαιούται να γνωρίζει ο ελληνικός λαός την συμπεριφορά όλων αυτών που διεκδικούν να είναι πολιτικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί και θρησκευτικοί ταγοί του».
Τέλος ο κος Κουρουμπλής ζήτησε να κοινοποιηθούν όλες οι άμεσες ενέργειες που σκοπεύει να προβεί ο κος Υπουργός, ώστε α) να κατατεθούν σε συγκεκριμένο χρόνο τα ονόματα όλων εκείνων που απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες και τις μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού, β) να κατατεθούν τα ονόματα όλων των Ελλήνων που έχουν καταθέσεις στην Κύπρο και στην Ελβετία για ευνόητους λόγους και γ) εάν έχει γίνει έλεγχος από το ΣΔΟΕ για το πόθεν έσχες αυτών των χρημάτων. Επιπροσθέτως τόνισε πως θα ήταν χρήσιμο να ενημερωθεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη συμπεριφορά του τραπεζικού συστήματος και συγκεκριμένα αν διευκόλυνε το έργο του ΣΔΟΕ.
Στην ερώτηση του κ. Κουρουμπλή απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτριος Κουσελάς. Ο κ. Υφυπουργός ανέφερε ότι, επειδή τον τελευταίο καιρό έχουν γραφεί και λεχθεί πολλά για τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών σε Τράπεζες του εξωτερικού κρίνεται απαραίτητο να τονιστεί ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν συλλήβδην όλες οι καταθέσεις παράνομες. Ανέφερε δε, ότι δεν υπάρχουν λίστες φοροφυγάδων με καταθέσεις στο εξωτερικό προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα , αλλά υπάρχουν πληροφορίες για καταθέτες από 42 χώρες στο πλαίσιο της οδηγίας 48 αλλά και της πρότυπης σύμβασης φορολογίας του ΟΟΣΑ άρθρο 25, τις οποίες ήδη αξιοποιεί η ηγεσία του Υπουργείου.
 Στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών, τόνισε,  μπαίνουν όλοι όσοι έχουν ετήσιο δηλωμένο εισόδημα αναντίστοιχο με τις καταθέσεις τους που προκύπτουν από τα στοιχεία αυτά. Σχετικά με τις καταθέσεις στην Ελβετία, ανέφερε ότι  προς το παρόν παίρνουν τα ποσά που αναλογούν στη φορολογία των τόκων καταθέσεων, χωρίς όμως να δίνονται ονομαστικά δεδομένα. Εντός του 2011 αναμένεται η κύρωση της διάταξης για την ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών που περιλαμβάνεται στο πρωτόκολλο της σύμβασης που υπεγράφη στη Βέρνη τον περασμένο Νοέμβρη, με συνέπεια από τις αρχές του 2012 να υπάρχει δυνατότητα άντλησης των απαραίτητων πληροφοριών. Σύντομα διαβεβαίωσε πως τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα και από την Κύπρο. Τέλος, ανέφερε ότι το ΣΔΟΕ ανταποκρίνεται στην πληθώρα αιτημάτων σχετικά με την άρση του τραπεζικού απορρήτου όμως η διαδικασία λήψης πληροφοριών είναι αρκετά χρονοβόρα. Επεσήμανε δε, πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουν όσοι τα τελευταία χρόνια μετέφεραν τα  χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου