Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Απολύθηκε ο υπάλληλος με τις υπέρογκες καταθέσεις



Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας με άμεσα εκτελεστέα απόφασή του απολύει υπάλληλο, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος Πολεοδομίας, στους λογαριασμούς του οποίου ο Οικονομικός Επιθεωρητής βρήκε μεγάλα ποσά, τα οποία και με κανέναν τρόπο δεν δικαιολογήθηκαν
Την εποχή που όλα γύρω μας καταρρέουν, που οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται καθημερινά και που το σύνολο των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν ξέρουν το αν και το πώς θα επιβιώσουν, καταστάσεις σαν κι αυτή που οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες εντόπισαν σε υπάλληλο του Δήμου Ναυπακτίας, προκαλούν θυμηδία. Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ακούμε για υπαλλήλους με αστρονομικές καταθέσεις, τις οποίες και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν βέβαια. Τα σχετικά ρεπορτάζ κατά κανόνα συνοδεύονται και από το σκέλος της ατιμωρησίας, της παραγραφής, του κουκουλώματος απ’ τα υπηρεσιακά ή τα πειθαρχικά συμβούλια. Στην προκειμένη περίπτωση όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο…
Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ΟΤΑ Ν. Αιτ/νίας όχι μόνο δεν αγνόησε το πόρισμα του Επιθεωρητή, όχι μόνο δεν προσπάθησε να ρίξει στα μαλακά τον περί ου ο λόγος υπάλληλο, αλλά, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής, ενήργησε άμεσα και η απόφαση που έλαβε στις 30 Δεκεμβρίου, ακριβώς μια εβδομάδα πριν δηλαδή, δεν επιδέχεται καμιάς αμφισβήτησης, παρερμηνείας ή διπλής ανάγνωσης. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο προχώρησε στην απόλυση του υπαλλήλου και η απόφασή του είναι άμεσα εκτελεστέα.
Να σημειωθεί πάντως ότι με βάση τον Υπαλληλικό Κώδικα, από την ώρα που ο Επιθεωρητής συνέταξε και κοινοποίησε την έκθεσή του, ο δήμαρχος Ναυπακτίας μπορούσε να προχωρήσει σε ανακοπή άσκηση καθηκόντων του υπαλλήλου και σε διάστημα δύο εβδομάδων να στείλει την υπόθεση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Απ’ ότι προκύπτει ωστόσο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημ. «Συνείδηση», κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Επιδιώξαμε να ζητήσουμε το σχόλιο του δημάρχου κ. Μπουλέ, δεν καταφέραμε όμως να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί του. Με χαρά ωστόσο θα φιλοξενήσουμε σε επόμενη έκδοση την άποψή του.
Ούτως ή άλλως μιλάμε για δημοτικό υπάλληλο, εργαζόμενο στην Πολεοδομία, σε λογαριασμούς του οποίου, αν το ρεπορτάζ μας είναι σωστό (και είναι!), βρέθηκαν ποσά (πέρα απ’ τα ακίνητα) πολύ μεγαλύτερα του ενός εκατομμυρίου, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων στάθηκε αδύνατο να δικαιολογηθούν. Για την ιστορία και μόνο θυμίζουμε ότι στις ετήσιες εκθέσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης οι πολεοδομίες έρχονται σταθερά πρώτες σε διαφθορά. Αυτό μπορεί να μη σημαίνει τίποτε για την περίπτωση που σήμερα αποκαλύπτουμε, μπορεί όμως να σημαίνει και πολλά. Κατά τον Οικονομικό Επιθεωρητή, αν κρίνουμε απ’ το πόρισμά του, μάλλον σημαίνει. Και είναι σαφές ότι η υπόθεση αυτή θα έχει συνέχεια, αφού δεν μπορεί να εξαντληθεί στην άμεσα εκτελεστέα, επαναλαμβάνουμε, απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Επί της αποφάσεως αυτής ο υπάλληλος έχει το δικαίωμα να προσφύγει σε δεύτερο βαθμό.
Από την εφημερίδα συνείδηση
http://www.agriniopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου