Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Στα όπλα η Μάνη για τις ανεμογεννήτριες

Πελοπόννησος Στα όπλα η Μάνη για τις ανεμογεννήτριες

«Όποιος τολμήσει να βάλει ανεμογεννήτριες στη Μάνη έχει κάνει λάθος. Θα τον παλουκώσουμε πάνω στις ανεμογεννήτριες» δηλώνουν εξοργισμένοι οι Μανιάτες αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος με απόφαση του επιχειρεί να ξεπεράσει την απαγόρευση τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην περιοχή λογω του χαρακτηρισμού της συγκεκριμένης περιοχής σε Natura και Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Σε πρόσφατη απόφαση του ο κ. Παπακωνσταντίνου δίνει το πράσινο φως για την κατασκευή αιολικών πάρκων στα βουνά της Μάνης αλλά και άλλων προστατευμένων περιοχών, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν θα διαθέτουν… ειδικό ραντάρ που θα τις σταματάει όταν πλησιάζει σμήνος πουλιών.  

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος παρέλαβε μέσα στο 2010 από γραφείο ειδικών, τη μελέτη αξιολόγησης περιοχών Natura και Ειδικής Προστασίας . Το περιεχόμενο της αναφέρει ότι στην οροσειρά του νοτίου Ταϋγέτου εκεί όπου έχει προβλεφθεί από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες ενέργειας να εγκατασταθούν έξι συνολικά αιολικά πάρκα, καταγράφηκαν από τους ορνιθολόγους περί τα 260 είδη πτηνών εκ των οποίων τα 70 μένουν μόνιμα στη περιοχή και αναπαράγονται σε αυτήν.

« Γνωστό σε όλους είναι το περιστατικό του γύπα που χτυπήθηκε από ανεμογεννήτρια στο οροπέδιο του Λέντα στη Κρήτη», αναφέρει στο ΘΕΜΑ ο εκπρόσωπος του Κέντρου Προστασίας Αγρίων Ζώων Πελοποννήσου και Κρήτης, κ. Πέτρος Καπερναράκος, « το οποίο αποδεικνύει ότι τα πουλιά  δεν βλέπουν το κινητό μέρος της ανεμογεννήτριας αλλά μόνο το σταθερό, δηλαδή τον ιστό. Κατά συνέπεια στις μεταναστευτικές περιόδους όπου μεγάλες ομάδες μεταναστευτικών ειδών έρχονται στη συγκεκριμένη περιοχή για να ξεκουραστούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους, θα έχουμε πολλές συγκρούσεις πτηνών πάνω στις ανεμογεννήτριες καθώς η τοποθέτηση τους θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς και δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος γι’ αυτά».

 Ο πατήρ Απόστολος ο ιερέας του χωριού Δρύαλος κατοικεί μαζί με την οικογένεια του πάνω σε πέρασμα που οδηγεί στην οροφή της οροσειράς και στα σημεία όπου έχει προβλεφθεί να τοποθετηθεί αριθμός ανεμογεννητριών. « Εμείς ανεβαίνουμε καθημερινά για να φροντίσουμε τα ζώα μας. Κάθε μέρα διαπιστώνουμε ότι το βουνό γκρεμίζεται από την διάβρωση του εδάφους. Αν ανοίξουν οκτώ μέτρα δρόμο που λένε για να περάσουν τα μηχανήματα τους θα καταστραφούν περισσότερα από 100 μέτρα της πλαγιάς πάνω στη προσπάθεια να γίνει η διάνοιξη. Δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν με τις ζωές μας».

messiniaportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου